به گزارش جام جم آنلاین، هنوز به روزهای سرد و آلوده سال نزدیک نشدهایم. اما آلودگی هوا در آخرین ماه تابستان نیز برای شهروندان در کلانشهرهایی مانند تهران شاخ و شانه میکشد. افزایش ذرات معلق و آلاینده ازون در تابستان امسال شرایط را برای بسیاری از شهروندان در کلانشهرها کشور دشوارتر کرده است.
شرایط آنقدر جدی است که دیروز دومین جلسه مدیریت شرایط اضطرار وقوع پدیده گرد و غبار در تهران برگزار و مصوب شد که فعالیت تمام معادن شن و ماسه تا پنجشنبه پیشرو در تهران ممنوع شود. اما چنین راهکارهایی در برابر آلودگی هوا حکم مسکن را دارد و کارشناسان تاکید میکنند که برای کاهش روزهای آلوده باید سهم منابع متحرک آلودگی هوا را کاهش داد و با آمایش سرزمین و مدیریت مناسب منابع آب وسعت چشمههای تولید گرد و غبار را کاهش داد.
در روزهای اخیر افزایش غلظت ذرات معلق سبب آلودگی هوای تهران شده است، ذراتی که با وزش باد طغیان میکنند و آسمان کلانشهر تهران را رنگ خاکستری میزنند.
دکتر محمدصادق حسنوند، رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز درباره علت آلودگی هوای تهران در روزهای اخیر به جام جم آنلاین میگوید: افزایش غلظت ذرات معلق PM10 و PM 2.5 سبب آلودگی هوای استان تهران شده است.
او با اشاره به اینکه در روزهای اخیر توفان گرد و غبار غلظت ذرات معلق را افزایش داده است، توضیح میدهد: در این بین نقش منابع متحرک را نیز نمیتوان ندیده گرفت. اما بخشی از ذرات معلق نیز به دلیل توفانهای گرد و غبار است که منابع آن در استان های مجاور و یا خارج از کشور قرار دارد.
دکتر حسنوند با اشاره به اینکه چشمههای تولید گرد و غبار در استان تهران نیز فعالتر شده است، میگوید: افزایش چشمههای گرد و غبار سبب شده که شاخص آلودگی هوا برخی مواقع از عدد 300 نیز بالاتر برود.
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره اینکه سهم منابع داخلی و خارجی گرد و غبار چقدر است؟ عنوان میکند: مطالعه جدیدی در این خصوص انجام نشده است و براساس نتایج مطالعات قدیمی میتوان گفت سهم منابع تولید گرد و غبار در شهر تهران حدود 26 درصد است.
دکتر حسنوند ادامه میدهد: بررسیها نشان میدهد که به طور میانگین آلایندههای هوا در سال 1401 نسبت به سال 1400 حدود 20 درصد بیشتر شده است و اگر شرایط جوی در ماههای پیشرو مانند سال گذشته باشد روزهای آلوده بیشتری را تجربه خواهیم کرد.
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره راهکارهای کاهش اثرات آلودگی هوا بر سلامت شهروندان نیز میگوید: بهترین راهکار در مواقع افزایش آلودگی هوا این است که در محیطهای سرپوشیده بمانیم. اما برخی شهروندان ناچار هستند که در روزهای آلوده نیز در سطح شهر تردد کنند.
او درباره تاثیر ماسک در برابر ذرات معلق نیز میگوید: استفاده از ماسک استانداردی که بدرستی روی صورت قرار بگیرد تا حدود 60 درصد در کاهش اثرات آلودگی هوا موثر است و توصیه میشود که شهروندان در چنین مواقعی از ماسک N95 استفاده کنند.
آن طور که دکتر حسنوند توضیح میدهد، استفاده از دستگاههای تصفیه هوای استاندارد نیز در منازل و محلهای کار میتواند اثرات آلودگی هوا را کاهش دهد.
او درباره راهکارهای کاهش منابع تولید گرد و غبار نیز توضیح میدهد: برای این مهم باید آمایش سرزمین و مدیریت منابع آب بدرستی انجام شود تا بتوان وسعت چشمههای تولید گرد و غبار را کاهش داد.
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاسخ به این پرسش که آیا آلودگی هوا در پاییز پیشرو افزایش خواهد یافت؟ نیز به جام جم آنلاین میگوید: اگر عملکرد ما در برابر منابع آلاینده تغییری نکند، روزهای آلوده بیشتری خواهیم داشت. البته در این بین شرایط جوی نیز تاثیر گذار است و چنانچه در فصلهای سرد سال بارشهای بیشتری داشته باشیم، تعداد روزهای آلوده کاهش خواهد یافت.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم